Biyogaz
Biyogaz yeni dünyaya yön veriyor
Bildiğiniz gibi biyogaz, organik atıklar ve gıda atıklarının oksijensiz ortamda parçalanması ile açığa çıkan yenilenebilir ve temiz bir enerji türüdür. Atıkların parçalanmasında kullanılan yöntem ise esasen yüzyıllardır var olan ve çiftçiler tarafından da kullanılagelen bakterilerin organik atıkları parçaladıkları bir yöntemdir.
İnsan neslinin biyogazı ne zamandan beri kullanıyor olduğunu tahmin edebilir misiniz?
Mevcut bulgulara göre, biyogaz ilk defa Asurlular tarafından 10. yüzyılda kuıllanılmış.
Organik atıkların parçalanması sırasında açığa çıkan yanıcı gazın metan gazı olduğunun anlaşılması ise 18. yüzyılda John Dalton ve Humphrey Davy sayesinde olmuştur.
Okuduğumda bana çok ilginç gelen şuı bilgiyi de paylaşmak istiyorum: Oksijensiz ortamda organik atıkları parçalayarak biyogaz üreten ilk büyük ölçekli tesis 1859’da Bombay’de kurulmuş.
Siz de şaşırdınız, değil mi?
Anlaşılan o ki biyogaz kullanımı ve üretimi bir Avrupa ülkesinde başlamamış. Ancak Avrupalı milletlere ilham kaynağı olduğu kesin çünkü 1890’ların sonunda İngiltere ilk defa kanalizasyon atıklarını biyogaza dönüştürmeyi başarmış ve elde edilen enerjiyi sokak lambalarını aydınlatmak için kullanmış.
1960’larda Hindistan ve Çin’de ufak ölçeklerde biyogaz üretimi gerçekleştirebilen sistemler geliştirmeyi başarmış.
Tabii ki 20. yüzyılın gelişi her açıdan olduğu gibi biyogaz üretiminde de devrim niteliği taşıyor çünkü artık endüstriyel ve ev tipi biyogaz sistemleri kullanılmaya başlandı. Ve günümüzde ise teknoloijinin de ilermesiyle birlikte biyogaz çok daha güvenli ve kolay teknoloijlerle elde edilir hale geldı.
Ancak, dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’ünün hâlâ biyokütle ve odun kullanarak enerji elde ettiği haberlerini okuyoruz. Bu anlamda, biyogaz kullanımının yaygınlaşması ve günlük hayatlarımıza girmesi için hâlâ uzun bir sürenin geçmesi gerektiği aşikâr.
Türkiye olarak her yıl milyarlarca ton gıda ve organik atık açığa çıkartıyoruz, buna rağmen biyogaz üretiminin yaygınlaşması için ciddi adımlar atılamamış olması endişe verici.
Ancak hiçbir şey için geç kalınmış değil.
Dönüştür Gitsin olarak, sorunun kaynağına inerek evlerde açığa çıkan gıda atıklarının dönüştürülemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda toplum bilinci oluşturmak için çalışıyor ve hiç durmadan anlatıyoruz. Bireyleri bilinçlendirmek için eğitimler veriyoruz.
Gıda atıkları gibi değersiz görülerek çöpe atılan ve sonrasında çöp sahalarında yığınlar halinde bırakılan bu atıkların aslında çok değerli olduğunu anlayan her birey çok daha duyarlı hale geliyor ve gelmeye devam edecek.
Gıda atıklarını dönüştürerek her şeyden önce dünyayı korumak adına çok önemli bir adım atmış oluruz, diğer taraftan da kendi ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi üreterek tasarruf sağlayabiliriz.
Bilinçlenen her birey, evinde açığa çıkan gıda atıklarını biyogaza dönüştürmeye de başlayacaktır.
Söylediklerim hayal olmaktan çıktı, Avrupa biyogaz kullanan ilk millet olamadıysa da kendini geliştiren taraf oldu ve artık Avrupa ülkelerinde ev içlerinde, ev tipi biyogaz sistemleri kullanarak yemek yapacağı ocak için gereken enerjiyi üretebilir hale geldi.
Sıra bizde,
Gıda Atığını Dönüştür, Geleceği Değiştir!
Sevgiler
Biyogaz
Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi’nin Enerjisi, Yanmar Turkey Biyogaz Sistemleri ile Sağlanacak
Yanmar Turkey, uluslararası alandaki enerji projelerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yenisini ekledi. Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasite artışı için Yanmar Turkey’in 4 adet CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemleri kullanıldı. KKTC için hayati öneme sahip atık su arıtma tesisi için gerekli enerji yine atıklardan çıkan gazdan elde edilen biyogazdan sağlanacak. Böylece tesiste üretilen her 100 kW saat enerji için 27.6 litre mazot tasarrufu elde edilecek.
Türkiye’yi enerji yatırımları konusunda bölgenin en önemli ihracatçısı konumuna getirmek için faaliyetlerini sürdüren Yanmar Turkey, bu amaçla KKTC’de önemli bir projeye imza attı. KKTC’de ilk bölümü 2013 yılında devreye alınan, daha sonra artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap vermek ve tarım topraklarındaki tuzlanma sorununu gidermek için ikinci bölümü 2023’te tamamlanan Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nde Yanmar Turkey’in ürettiği mikrojenerasyon enerji sistemleri kullanıldı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından finanse edilen Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi, biyolojik arıtma, çamur arıtma ve su dezenfeksiyonu ile koku ünitesi gibi bölümlerden oluşan, son teknolojinin imkanlarını kullanarak günde 2700 metreküp atık suyu temizliyor. Böylece Güzelyurt bölgesinin atık yönetimi gerçekleşirken, arıtılmamış su kaynaklı tarım topraklarının aşırı tuzlanmasına bağlı verim kaybının da önüne geçiliyor. Bu amaçla ek yatırımlarla kullanım kapasitesi 11 binden 21.500 kişiye yükselen arıtma tesisinin ihtiyacı olan enerji sistemi Yanmar Turkey tarafından oluşturuldu.
Mikrokojenerasyon sistemi uygulandı
Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nde de Yanmar Turkey’in te 4 adet Yanmar CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemi uygulandı ve test aşamaları da başarıyla tamamlandı. Böylece KKTC için büyük çevresel fayda sağlayan tesiste yine çevreci bir enerji sistemi kullanılmış oldu.
Yüksek verimlilikte etkin rol üstleniyor
Yanmar’ın kurulumunu sağladığı CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemi, elektrik ve sıcak su üretimini atık su tesisindeki gazı yakıta dönüştürerek çalışma prensibine sahip. Bu sayede Yanmar WE serisi CP mikro kojenerasyon sistemleri Güzelyurt Morphou Atıksu Arıtma Tesisi gibi çok üniteli bir tesiste biyogaz’dan elektrik ve sıcak su üretimi gerçekleştirerek, karbon-nötr enerji üretimi ve değişken biyogaz miktarlarında bile yüksek verimlilik sağlamada etkin rol üstlenecek.
Yakıttan tasarruf sağlayan teknoloji
KKTC’de kullanılan atık suların işlenmesi sonucunda oluşan biyogaz, Yanmar CP25WE-TM model biyogaz motorlarının yakıtını oluşturarak, tesise gerekli elektrik enerjisinin oluşturulmasında ve sıcak su tedariğinde kullanılıyor. Bu yöntemle her biri 25 kW enerji üreten 4 ünitenin de çalışması durumunda, aynı üretimin dizel jeneratör ile yapılması durumunda 100 kW elektrik üretmek için gereken saatlik 27.6 litre motorinden tasarruf edilmiş olup aynı zamanda motordan üretilen sıcak su için de tesisin harcayacağı yakıttan tasarruf sağlayabilecektir. Biyogaz kullanımı sayesinde dizel yakıtın çevresel etkileri de en aza indirilecek. Şu anda Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nin gereksinimi için kullanılan biyogazdan elektrik üretimi, atık su miktarının artışına paralel olarak artacak gaz miktarıyla birlikte KKTC’nin elektrik ihtiyacı için de kullanılabilecek.
Dünya Yanmar’ı tercih ediyor
110 yıllık üretim tecrübesi ve dünyada halihazırda 6.000 ısı ve güç kojenerasyon ünitesi bulunan Japon markası Yanmar, doğalgaz, LPG ve biyogaz yakıt seçeneklerine sahip enerji sistemleriyle hastane, kampus ve üretim tesislerinin başlıca enerji sistemleri sağlayıcısı durumunda.
Biyogaz
Türkiye’nin 35 milyar TL’lik gıda atığı biyogaz potansiyeli mi
Renesco Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu “Özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için alternatif oluşturan biyogaz, ülkemizde yeni yeni tanınıyor. Biyogaza dönüştürülebilecek atık miktarı Avrupa’daki pek çok ülkeden fazla olan Türkiye’de bu potansiyele rağmen, çok az sayıda biyogaz tesisi bulunuyor, biyogaza sadece hayvansal ve tarımsal atık olarak bakılıyor; ancak ülkemizde sadece yılda 35 milyar TL’lik gıda atığı oluşuyor” dedi.
Dünyanın enerjiye duyduğu ihtiyaç her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle fosil yakıt kaynaklarının hızla tükenmesi, sektörün yönünü yenilenebilir enerjiye çevirdi. Hayvansal ve organik atıklardan elde edilen biyogaz, ekonomik ve çevreci özellikleri ile olduğu kadar bölgesel kalkınmaya doğrudan etki eden bir çözüm olarak da gösteriliyor. Renesco Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, biyogaza dönüştürülebilecek atık miktarının Avrupa’daki pek çok ülkeden fazla olan Türkiye’de bu potansiyele rağmen, çok az sayıda biyogaz tesisi bulunduğuna işaret etti. Beyazoğlu “Biyokütle tesislerinin bir türü olan biyogaz tesisleri, şu anda Türkiye’de az sayıda ve dağınık bir yapıda. Temiz ve sürdürülebilir bir çözüm olan biyogazın kullanımı, gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşıyor. Biyogaz, sağladığı elektriğin yanında yüksek verimli gübre olarak da tarımsal üretime katkı sunuyor. Özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için alternatif oluşturan biyogaz, ülkemizde yeni yeni tanınıyor” dedi.
2025 yılında Avrupa Biyogaz Pazarı 6 milyar doları bulacak
Beyazoğlu, bu konuda şu bilgileri verdi: “2021 yılsonu itibari ile 1,87 milyar dolar olan Avrupa Biyogaz pazarının 2025 itibari ile 6 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Avrupa’da halihazırda, 17.000’den fazla biyogaz tesisi varken, Türkiye’de bu rakam sadece 95. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası (BEPA) verilerine göre, Türkiye’deki atıkların toplam ekonomik enerji eşdeğeri 34 milyon *TEP/yıl civarındadır (1 TEP, 11630 MWh) Bunun parasal karşılığı ise 1,5 milyar dolardır diyebiliriz. Türkiye biyogaz üretimine önem ve öncelik verir ise, temiz ve sürdürülebilir enerji üretiminde büyük sıçrama yapabilir. Bir örnek vermek gerekirse, Renesco bünyesinde 20 tesisimiz ile yılda 450.000 MW elektrik üretiyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımları içerisinde biyogaz ise yeterli ilgiyi görebilmiş değil. Alternatif enerji kaynakları arasında dikkat çeken biyogaz, enerjiden kaynaklı yüksek oranda cari açık veren Türkiye için yeni bir fırsat anlamına da geliyor”
(*TEP): Ton eşdeğer petrol.
Biyogaz
Renesco Enerji – Kayseri Biyogaz Tesisi
-
Biyokütle4 yıl ago
Biyokütle kullanımın avantaj ve dezavantajları
-
Biyokütle6 yıl ago
Biyokütle dönüşüm teknolojileri
-
Biyogaz6 yıl ago
50 milyon liralık biyogaz tesisi
-
Biyogaz6 yıl ago
Türkiye’de biyogaz üretimi
-
Biyokütle5 yıl ago
Türkiye’nin En büyük Biyokütle Santrali Devreye Alındı
-
Etkinlikler6 yıl ago
2019’un ilk Biyoder Buluşması
-
Biyokütle5 yıl ago
Türkiye’nin en büyük ikinci biyokütle santrali 2020’de devrede
-
Etkinlikler6 yıl ago
Düşük karbonlu bir gelecek ve Türkiye için fırsatlar