Connect with us

Etkinlikler

Makine mühendislerinden Enerji Verimliliği Haftası etkinliği

Published

on

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 3 gün sürecek bir Enerji Verimliliği Haftası etkinliği gerçekleştiriyor.

İstanbul PERPA Ticaret Merkezi’nde tertiplenen etkinliğin ilk toplantısı 10 Ocak Perşembe günü gerçekleştirildi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şişli İlçe Yürütme Kurulu Başkanı Murat Sonat ile İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Demir’in konuşmalarıyla açılan etkinlikte ilk oturum İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun “Küresel İklim Değişikliği” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.

“Dünya insan virüsü kaptı”

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

İklim değişikliği denince akla enerji, gıda ve su geliyor diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Hava tabakasının sonsuz olmadığına ve insanlık olarak dengeye bozduğumuza vurgu yaptı. “İnsan hasta olunca virüs kaptı deriz, Dünya da hasta ve virüsü de insan” diyen Kadıoğlu, sorun giderek büyüyor vurgusu yaptı.

İnsanlığın iklim değişikliğiyle kendisini özdeşleştiremediğini belirten Kadıoğlu, “mesele sadece kutup ayılarının meselesi değil, insanlık olarak durumu içselleştirmek zorundayız” dedi.

Dünya’nın 150 bin yılda bir, doğal kaynaklı olarak 1 derecelik sıcaklık artışı ya da düşüşü yaşadığını belirten Mikdat Kadıoğlu, sorunun şu anda bunun 150 yılda bir gerçekleşecek seviyeye gelmiş olmasından kaynaklandığını belirtti.

Sıcaklıktaki 2 derecelik artışın tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de tarım haritasını değiştireceğini belirten Kadıoğlu, en büyük sorununsa su olacağını belirtti.

Güneş için yasal düzenleme gerek

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için uyum vurgusu yapan Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bireylerin güneş ışığına erişim hakkının yasal güvence altına alınması gerektiğini belirten Mikdat Kadıoğlu, enerji verimliliği en düşük ülkelerden birisi olduğumuzu belirtti.

Enerji üretim tesislerinde enerji verimliliği

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Enerji Komisyonu Başkanı Azmi Bakdur tarafından yönetilen günün ikinci oturumunda, “Enerji Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” konusu tartışıldı.

EÜAŞ Emekli Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Başaran’ın “Konvansiyonel Enerji Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumuyla açılan oturumda, ikinci olarak “Güneş Enerjisi Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumuyla Makine Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi ve ARTEK Mühendislik Proje Yöneticisi Mehmet Akın söz aldı.

Güneş enerjisiyle ilgili Türkiye’deki mevcut durumu, EPDK verileri üzerinden açıklayan Mehmet Akın, GES sistemleriyle ilgili ayrıntılı teknik bilgiler sundu.

Panellere gölge düşmesi tasarım hatasıdır ve verimliliği düşürür

Güneş enerjisi sistemlerinde verimlilikle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin pek çok bilgi paylaşan Akın, öncelikle gölgelemeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Panellere gölge düşmesinin tasarım hatası olduğunu belirten Mehmet Akın, bunun mikroçatlaklara ve arızaya sebebiyet verdiğini belirtti.

İkinci olarak zemin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Akın; toprak kaymasına müsait olan zeminlerin panel kurulması için uygun olmadığını belirtti. Panellerin taşıyıcı yapılarının zarar görmesinin verimliliği düşüren sonuçlar doğuracağını belirten Akın; teçhizat izolasyonun da büyük önem taşıdığını belirtti.

Sunumu boyunca saha fotoğrafları üzerinden ayrıntılı bilgiler veren Murat Akın, invertör yerleştirilmesi ve kablolama yapılması konularında da, yanlış uygulama örnekleri üzerinden açıklamalarda bulundu.

Çöpgazı biyogaz tesislerinde enerji verimliliği

Adrian Caduff

Günün son oturumunda ise ECODUFF firmasından Adrian Caduff, “Çöpgazı Biyogaz Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

20 yıldır Türkiye’de çöpgazı biyogaz tesislerine danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Caduff, en önemli konunun kaynak verimliliği olduğunu belirtti.

Basit haliyle evlerden toplanan çöplerin gömülmesiyle elde edilen metan gazından elektrik üretilmesi sürecine ilişkin bilgiler veren Adrian Caduff, negatif emisyonu pozitif emisyona çevirmenin en değerli emisyon kaynağı olduğunu belirtti ve çöpten enerji üretmenin önemli bir enerji verimliliği faaliyeti olduğunu vurguladı.

Enerji verimliliği için entegre atık yönetiminin önemli olduğunu belirten Caduff, çöp sahalarında kaotik bir ortam olduğunu ve çalışmaların belirli bir plan dâhilinde yapılmasının elzem olduğunu belirtti.

Oturumlar iki gün daha sürecek

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından İstanbul PERPA Ticaret Merkezi’nde düzenlenen Enerji Verimliliği Haftası etkinliği, 11 ve 12 Ocak’taki oturumlarla devam edecek.

Etkinliğin ikinci gününde “Güneş Enerjisi Sistemleri Paneli”, “Binalarda Enerji Verimliliği” ve “Akıllı Şehirler” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek.

Son gün ise “Yüksek Verimli Elektirk Motorları” ve “Endüstri 4.0 Uygulamalarıyla Enerji Verimliliği” oturumları düzenlenecek. Bunun ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla etkinlik sona erecek.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

ICCI Fuarı’nda enerji sektörüne yenilenebilir enerji müjdesi

Published

on

By

ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’nın açılışını gerçekleştiren TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, yenilenebilir enerji ile ilgili müjde verdi.  Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Komisyonumuz ve hükumetimiz yenilenebilir enerji alanında ülkemizin ve sektörün önünü açacak, ülkemizi güçlendirecek adımları atmaya devam ediyor. Maden ve enerji kanunlarında değişiklikleri kapsayan kanun teklifimiz komisyondan geçti ve genel kurulda görüşmelere başlanacak. Meclisimizin onayıyla teklifimiz yasalaşacak ve bu sayede enerji sektörümüzün önünü açmış olacağız” dedi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile TG Expo tarafından gerçekleştirilen ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, İstanbul Sanayi Odası Enerji Grup Başkanı Rıdvan Mertöz, KOJENTÜRK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın, ENSİA – Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ve KBSD – Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Hoplamaz’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 3 gün boyunca 10.000 metrekarelik alanda küresel enerji piyasasının kalbinin atacağı fuar, 200’e yakın firma ve 8 bini yurt dışından olmak üzere toplamda 20 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. ICCI bu yıl ilk kez eş zamanlı gerçekleşecek Electricity Eurasia – Elektrik ve Elektrik Ekipmanları Fuarı’na da sahne oluyor. 

Enerji sektörüne yeni kanun teklifi müjdesi

Fuarın açılışında konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “TBMM komisyonumuz ve hükumetimiz yenilenebilir enerji alanında ülkemizin ve sektörün önünü açacak ve ülkemizi güçlendirecek çabaların içerisindedir. Yakın zamanda komisyonumuza gelen özellikle maden ve enerji kanunlarındaki değişiklikleri kanun teklifi ilgili komisyonumuzdan geçti. Gerekli tartışmalar yapıldı. Komisyon üyelerimiz katkılarını verdi Ve genel kurulun gündemine hazır hale getirildi. Genel kurulda özellikle yenilenebilir enerjiyle ilgili bazı kanuni düzen içeren kanun teklifi görüşülmelerine başlanacak. Ümit ediyorum ki; değerli milletvekillerimizin, meclisimizin onayla da bu teklif yasalaşacak. Bu da özellikle ülkemizin siz değerli sektör temsilcilerimizin önünü açmak üzere ülkemize sağlamak üzere bu kanun teklifi de yasalaşmış olacak diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Enerji verimliliğinde başarının formülü her kademede “farkındalık”

Son yılların en kritik konularından birisinin yenilenebilir enerji olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Bu alanda atılan adımlar ve yaşanan gelişmeler hem ülkelerin güçlenmesi hem de sektör oyuncularının daha rekabetçi haline gelmelerinde şüphesiz önemli bir rol oynuyor. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak da rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kurulumu ve kurulu gücünün diğer konvansiyon termik kurulu güce göre daha fazla olduğunu görüyoruz. TBMM komisyonu olarak bunun farkındayız ve bu farkındalığın da bir gereği olarak ilgili komisyonumuz ve hükümetimizin bu alanda ülkemizin ve sektörün önünü açacak çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu. Özellikle bu tür fuar ve konferanslarda yapılan tartışmalar ve beraberinde sektöre ilişkin ortaya çıkan fikirlerin yasama ve yürütme için son derece kıymetli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Fakat özellikle enerji verimliliği konusunda hükümet ve ilgili bakanlıklar her ne kadar destek verirse versin toplumda ve sanayicilerimizde bu konularda gerekli eğitim, farkındalık ve bilinç oluşmadığı takdirde çabaların yeterli şekilde amacına ulaşması mümkün olmaz” dedi.

“Fuarımızın varlığı en büyük kazançlarımızdan biri”

TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel de açılış konuşmasında, “1994 yılında İstanbul’da bir Kojenerasyon Semineri ile başladığımız yolculuğumuz, kısa sürede ülkemizin enerji sektöründeki hızlı gelişme ve enerji camiasının yoğun ilgisiyle 1999 yılında ICCI (International Cogeneration Conference of Istanbul) adı altında bir Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kimliğine evrildi. Dünya enerji piyasasının jeopolitik açıdan belki de en sıcak ve hareketli coğrafyasında yer alan bir ülke olarak ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’nın varlığı en büyük kazançlarımızdan biri. Fuar sayesinde oluşturduğumuz verimli, etkin, saygın ve kaliteli bir iletişim ve etkinlik platformu ile bu büyüme ve gelişme sürecine 30 yıla yakın süredir tanıklık ediyor, gelecekte de sürdürmek üzere yoğun çaba gösteriyoruz. Sürdürülebilirliği odak noktasına aldığımız fuarımızda enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, temiz teknolojiler ve çevre yönetimi gibi konularda güncel gelişmeler öne çıkacağı için bu yılın teması olarak ‘Enerjinin Geleceğini Keşfet’ diyeceğiz” dedi.

“Yenilenebilir enerjiyi fırsat olarak yakalayanlar avantajını görecek”

Enerjide baş döndüren dönüşümlerin yaşandığı son yıllarda fuarın günceli yakalamak ve geleceğe yönelik projeksiyonlara ışık tutmak için kritik öneme sahip olduğunu belirten KOJENTÜRK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın ise, açılışta “İklim değişikliğini yavaşlatmak ve toplumları daha temiz bir ortamda yaşatma çabaları, enerjide fosil kaynaklardan yenilenebilir enerji tüketiminin daha yüksek düzeylere geçişini zorunlu kılıyor. Enerji tüketiminin daha da artış gösterdiği günümüzde elektriğin üretildiği kaynaklar daha önemli hale geliyor. Bugün enerji yatırımlarında özellikle finansmana erişimin zor ve yüksek maliyeti nedeniyle hedeflenen yıllık büyümenin biraz gerisinde kaldığını görüyoruz. O yüzden bu dönemi geleceğe yönelik hazırlık ve planlamaların yapılması için bir fırsat olarak gören ve değerlendirenler hızlı dönüşümde bunun avantajlarını yakalayacak” diye konuştu.

Continue Reading

Etkinlikler

2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen Solar+Storage NX Fuarı başladı

Published

on

By

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC rojeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Continue Reading

Etkinlikler

Aksa Enerji, yurt dışı projeleriyle yatırımlarını sürdürüyor

Published

on

By

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Korkut Öztürkmen, 26. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2022) kapsamında düzenlenen “Küresel Pazarlarda Enerji Alanında Oyuncu Olmak: Yurt Dışında Enerji İş Birlikleri” panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Geçmişten günümüze Aksa Enerji’nin yurt dışı yatırımlarını anlatan Öztürkmen, konuşmasında dünya çapında bir marka olmanın sorumluluğu ve bilinciyle küresel pazarlardaki yeni hedeflerine nasıl yön verdiklerine de değindi.

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Korkut Öztürkmen, 26. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2022) kapsamında düzenlenen Küresel Pazarlarda Enerji Alanında Oyuncu Olmak: Yurt Dışında Enerji İş Birlikleri panelinde konuşmacı olarak yer aldı.

Korkut Öztürkmen, Aksa Enerji’nin kurulduğu 1997 yılından bu yana ilkleri gerçekleştiren bir enerji şirketi olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda Türkiye’nin özel elektrik sektörünün gelişiminde pek çok önemli projeye imza attıklarını aktardı. Öztürkmen, “Aksa Enerji olarak Türkiye’nin ilk ve en büyük doğal gaz santrali projelerinden biri olan Antalya santralini, Samsun ve Hakkari’de ise ilk mobil santralleri kurduk. 2015 yılından bu yana da küresel pazarlarda büyümeye devam ediyoruz” dedi.

2015 yılında başlayan küresel büyüme vizyonuyla bugün Afrika’da Gana, Madagaskar ve Mali’de yaklaşık 500 MW kurulu güç ile faaliyet gösterdiklerini aktaran Öztürkmen, “2021 yılında Orta Asya’ya açılarak bu bölgenin en büyük Türk enerji yatırımını hayata geçirdik. Coğrafi açıdan her geçen yıl daha da fazla çeşitlenen üretim portföyümüz sayesinde operasyonel kârımızın yarısından fazlasını yurt dışı yatırımlarımızdan elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

Aksa Enerji’nin bir serbest elektrik üreticisi olarak daha uzun vadeli ve katma değer yaratan projelere yöneldiğini aktaran Korkut Öztürkmen, “Afrika ve Asya’dan sonra Avrupa’yı da radarımıza aldık.  Avrupa’da ortaya çıkan enerji arz-talep dengesindeki açıkları değerlendirmek adına çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de küresel marka olma vizyonumuz doğrultusunda yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda yurt dışı yatırımlarımıza hız kesmeden devam edecek, döviz bazlı gelir yaratarak ülke ekonomimize katma değer sağlamayı sürdüreceğiz. İlerlediğimiz bu yolda tüm paydaşlarımız için değer yaratma odağımızdan ödün vermeden enerji sektörünün saygın bir üyesi olarak sınırları aşmaya devam edeceğiz” dedi.

Continue Reading

Trendler