Etkinlikler

Makine mühendislerinden Enerji Verimliliği Haftası etkinliği

Published

on

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 3 gün sürecek bir Enerji Verimliliği Haftası etkinliği gerçekleştiriyor.

İstanbul PERPA Ticaret Merkezi’nde tertiplenen etkinliğin ilk toplantısı 10 Ocak Perşembe günü gerçekleştirildi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şişli İlçe Yürütme Kurulu Başkanı Murat Sonat ile İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Demir’in konuşmalarıyla açılan etkinlikte ilk oturum İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun “Küresel İklim Değişikliği” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.

“Dünya insan virüsü kaptı”

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

İklim değişikliği denince akla enerji, gıda ve su geliyor diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Hava tabakasının sonsuz olmadığına ve insanlık olarak dengeye bozduğumuza vurgu yaptı. “İnsan hasta olunca virüs kaptı deriz, Dünya da hasta ve virüsü de insan” diyen Kadıoğlu, sorun giderek büyüyor vurgusu yaptı.

İnsanlığın iklim değişikliğiyle kendisini özdeşleştiremediğini belirten Kadıoğlu, “mesele sadece kutup ayılarının meselesi değil, insanlık olarak durumu içselleştirmek zorundayız” dedi.

Dünya’nın 150 bin yılda bir, doğal kaynaklı olarak 1 derecelik sıcaklık artışı ya da düşüşü yaşadığını belirten Mikdat Kadıoğlu, sorunun şu anda bunun 150 yılda bir gerçekleşecek seviyeye gelmiş olmasından kaynaklandığını belirtti.

Sıcaklıktaki 2 derecelik artışın tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de tarım haritasını değiştireceğini belirten Kadıoğlu, en büyük sorununsa su olacağını belirtti.

Güneş için yasal düzenleme gerek

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için uyum vurgusu yapan Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bireylerin güneş ışığına erişim hakkının yasal güvence altına alınması gerektiğini belirten Mikdat Kadıoğlu, enerji verimliliği en düşük ülkelerden birisi olduğumuzu belirtti.

Enerji üretim tesislerinde enerji verimliliği

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Enerji Komisyonu Başkanı Azmi Bakdur tarafından yönetilen günün ikinci oturumunda, “Enerji Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” konusu tartışıldı.

EÜAŞ Emekli Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Başaran’ın “Konvansiyonel Enerji Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumuyla açılan oturumda, ikinci olarak “Güneş Enerjisi Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumuyla Makine Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi ve ARTEK Mühendislik Proje Yöneticisi Mehmet Akın söz aldı.

Güneş enerjisiyle ilgili Türkiye’deki mevcut durumu, EPDK verileri üzerinden açıklayan Mehmet Akın, GES sistemleriyle ilgili ayrıntılı teknik bilgiler sundu.

Panellere gölge düşmesi tasarım hatasıdır ve verimliliği düşürür

Güneş enerjisi sistemlerinde verimlilikle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin pek çok bilgi paylaşan Akın, öncelikle gölgelemeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Panellere gölge düşmesinin tasarım hatası olduğunu belirten Mehmet Akın, bunun mikroçatlaklara ve arızaya sebebiyet verdiğini belirtti.

İkinci olarak zemin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Akın; toprak kaymasına müsait olan zeminlerin panel kurulması için uygun olmadığını belirtti. Panellerin taşıyıcı yapılarının zarar görmesinin verimliliği düşüren sonuçlar doğuracağını belirten Akın; teçhizat izolasyonun da büyük önem taşıdığını belirtti.

Sunumu boyunca saha fotoğrafları üzerinden ayrıntılı bilgiler veren Murat Akın, invertör yerleştirilmesi ve kablolama yapılması konularında da, yanlış uygulama örnekleri üzerinden açıklamalarda bulundu.

Çöpgazı biyogaz tesislerinde enerji verimliliği

Adrian Caduff

Günün son oturumunda ise ECODUFF firmasından Adrian Caduff, “Çöpgazı Biyogaz Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

20 yıldır Türkiye’de çöpgazı biyogaz tesislerine danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Caduff, en önemli konunun kaynak verimliliği olduğunu belirtti.

Basit haliyle evlerden toplanan çöplerin gömülmesiyle elde edilen metan gazından elektrik üretilmesi sürecine ilişkin bilgiler veren Adrian Caduff, negatif emisyonu pozitif emisyona çevirmenin en değerli emisyon kaynağı olduğunu belirtti ve çöpten enerji üretmenin önemli bir enerji verimliliği faaliyeti olduğunu vurguladı.

Enerji verimliliği için entegre atık yönetiminin önemli olduğunu belirten Caduff, çöp sahalarında kaotik bir ortam olduğunu ve çalışmaların belirli bir plan dâhilinde yapılmasının elzem olduğunu belirtti.

Oturumlar iki gün daha sürecek

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından İstanbul PERPA Ticaret Merkezi’nde düzenlenen Enerji Verimliliği Haftası etkinliği, 11 ve 12 Ocak’taki oturumlarla devam edecek.

Etkinliğin ikinci gününde “Güneş Enerjisi Sistemleri Paneli”, “Binalarda Enerji Verimliliği” ve “Akıllı Şehirler” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek.

Son gün ise “Yüksek Verimli Elektirk Motorları” ve “Endüstri 4.0 Uygulamalarıyla Enerji Verimliliği” oturumları düzenlenecek. Bunun ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla etkinlik sona erecek.

Trendler

Exit mobile version