Biyodizel
Kanola hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü
Dünyada 72 milyon tonluk üretimi ile yağlı tohum bitkileri arasında soya bitkisinden sonra ikinci sırayı alan kanola bitkisi, ülkemizde de gelişimini sürdürüyor. 2018 yılında geçen yıla oranla %100’ün üzerinde bir artış ile 118.500 ton kanola üretimi gerçekleştirildi. Trakya’da 422.000 dekar, Güney Marmara, Bilecik, Uşak ve Konya’da 82.000 dekar alanda kanola üretimi yapıldı. Trakya bölgesinin yeni altın sarı çiçeği olarak kabul edilen kanola bitkisi, bu bölgede toplam 91.500 ton civarında üretim ile dönüm başına 240 kg ortalama verim gördü. Güney Marmara Bölgesinde ise ortalama verimler 300 kg; Konya’da sulamalı alanlarda ise ortalama 425 kg olarak gerçekleşti. Yağlı tohum bitkilerinde dışa bağımlılığın azaltılması için ülkemiz adına önemli bir bitki türü olarak değerlendirilen kanola, ton başına 2.050 – 2.100 TL üzerinden alıcı bulurken, çiftçinin yüzünü güldürdü.
Kış aylarında gerçekleşen aşırı yağışlar, ardından gelen kurak dönem ve son haftalarda meydana gelen dolu ve fırtına ile arzu edilen verime ulaşılamadığının altını çizen Biyodizel Sanayi Derneği Başkanı Selçuk Borovalı, “Özellikle Trakya bölgesinde yaşanan olumsuz hava koşulları ile düşen verime rağmen, fiyat ve verim paritesi çiftçide memnuniyet yaratacak düzeye ulaştı. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde, süreci en başından beri takip ediyoruz. Toplam üretim miktarı 118.500 ton olan kanolanın tamamının alımı peşin şekilde gerçekleşti.” dedi. Biyodizel sanayinin yanında yağ ve yem sanayinde de değerli bir kaynak olan kanola bitkisinin yaygınlaştırılması için önemli adımlar attıklarını dile getiren Borovalı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katkıları ile gerçekleştirilen sözleşmeli ekim faaliyetleri aracılığıyla her yıl daha geniş alanlarda ekim yapıldığını belirtti. Kanola üretiminin bu yıl 504.000 dekar alanda gerçekleştirildiğini ifade eden Borovalı, Biyodizel Sanayi Derneği kurucularından DB Tarımsal Enerji’nin Tarımsal Projeler Ekibi ile birlikte gerçekleştirilen iş modeli ile birlikte, önümüzdeki yıl kanola üretiminde 850.000 dekarlık bir alana ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Türkiye’nin EPDK Biyodizel İşleme Lisansı’na sahip ilk tedarikçi firması DB Tarımsal Enerji, 2007 yılından bu yana sözleşmeli tarım faaliyetleri kapsamında yerli yağlı tohum bitkilerinin ekiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar gerçekleştiriyor. Yeni yağlı tohum bitki türlerinin tarıma kazandırılması için geliştirdiği AR-GE projesi ile geçtiğimiz günlerde TAGEM desteğine hak kazanan DB Tarımsal Enerji, 3 yıl sürdürülmesi planlanan proje ile Samsun, Ankara, Tokat ve Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan TAGEM’e bağlı enstitülerde, tohumluk üretimi başlatılması ve bu yolla ülke genelinde ketencik ekiminin yaygınlık kazanması için çalışmalar yürütecek.
Biyodizel
Biyodizel ve gliserin üretiminde küresel alanda rekabet gücü yakaladık
DB Tarımsal Enerji’nin 15. kuruluş yılı olduğuna değinen Selçuk Borovalı, fuarda bu yıl “Gelecek İçin Enerjimiz Bir” teması ile yer aldıklarını ifade etti. Biyodizel ve gliserin üretimlerinin yıllar içerisinde küresel alanda rekabet edebilir konuma geldiğini vurgulayan Borovalı sözlerine şöyle devam etti; “Uluslararası standartlarda gerçekleştirdiğimiz üretim süreçlerimiz ve güçlü paydaş yapımız, sürekli gelişim gösterme sorumluluğu yüklemektedir. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında enerji tarımı faaliyetlerimizi çiftçilerimiz ile birlikte sürdürüyor, ekosistemin korunmasına katkı sunan geri dönüşüm projelerini hayata geçiriyoruz. Kara yolu ulaşımında karbon salınımlarının azaltılmasına destek oluyor, ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecine katkı sağlıyoruz. 15. Yılımızda sürdürülebilir havacılık yakıt üretimi için de ilk adımlarımızı atıyoruz.” dedi.
“Yeni Hedefimiz: Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Üretimi”
Her alanda çevresel ve yerel kaynakların sürdürülebilirliğine katkı sağlamaya devam ettiklerinin altını çizen Borovalı, sürdürülebilir havacılık yakıt üretimi için yatırım sürecinin başladığını belirtti. Petroleum İstanbul’un sektörün tüm paydaşlarının bir araya geldiği ve tüm önemli konuların değerlendirildiği, çözümleri konuşmak için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Borovalı, içinde bulunulan zorlu döneme rağmen sektörün kararlılıkla iş birliğine devam ettiğini vurguladı.
DB Tarımsal Enerji stant ziyaretçileri, fuar süresince biyodizel ve gliserin üretim süreçleri, kullanılmış yemeklik yağların geri dönüşümü projeleri, enerji tarımı faaliyetleri ve sürdürülebilir havacılık yakıtları yatırımları hakkında detaylı bilgi alma fırsatı buldular.
Sektörün En Önemli Platformlarından Biri
Uuslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum Istanbul 2022, 31 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Gas & Power Network, 4. Elektrik, Doğal Gaz ve Alternatif Enerji, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen Petroleum Istanbul 2022’nin konferans bölümünde 3 günde düzenlenen 6 panelle sektördeki gelişmeler ele alındı. Pandemi koşulları ve önlemleri altında düzenlenen Petroleum Istanbul 2022, binlerce ziyaretçisi ve ilgili tüm paydaşlarının katılımıyla, yine sektörün en önemli buluşma platformlarından biri oldu.
Biyodizel
Bitkisel yağlardan biyodizel üretimi
İzmir’in Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren DB Tarımsal Enerji, Trakya ve Anadolu’da sözleşmeli çiftçilerin ürettiği yerli tarım ürünü yağlı tohumları ve topladığı atık bitkisel yağları ileri teknolojik tesisinde işleyerek biyodizel üretiyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ nün geçtiğimiz günlerde programı kapsamında incelemelerde bulunduğu DB Tarımsal Enerji, Türk çiftçilerinin ürettiği yerli tarım ürünü yağlı tohumlardan elde edilen bitkisel kökenli yağları biyodizele çevirerek tarımsal kalkınma açısından önemli bir işlevi yerine getiriyor. Firma Genel Müdür Gökay Biraltın, Türkiye’deki Metil Ester üretimde yüksek teknolojiyi kullanan, alanında lider bir tesis olduklarını söyledi. Tesislerinde girdi olarak yerli tarım ürünü bitkisel yağlarla birlikte toplanmış atık bitkisel yağların da kullanıldığını anlatan Biraltın, “Tarlada Sözleşmeli Tarım Uygulaması ile anlaşmalı çiftçilerimize ağırlıklı olarak aspir ve kanola ürettiriyoruz. Yağlı tohum üretimi yapılan bölgelerde kırma ve yağ çıkarma işini de yaptırarak, bölgesel ekonomiye de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Trakya bölgesinde Kanola, Anadolu’da ise Aspir üretimi yaptırıyoruz. Alım garantili bu çalışmamızda elde edilen tohumları kırım işleminden sonra tesislerimizde işleme alıyoruz. Üretimin sonucu metil ester(biyodizel) ana ürünümüz çıkıyor. Yan ürün olarak elde ettiğimiz Gliserin’i de saflaştırarak farma kalitede Saf Gliserin olarak ülkemizdeki ihtiyacı karşılayacak şekilde satıyoruz” dedi.
“Biyodizel Türkiye için bir tarım projesidir” diyen Biraltın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü biyodizelin hammaddesi tarlada yetişen bitki kaynaklıdır. Kurulduğumuz günden beri yaklaşık 200 bin ton üretim ve satış yaptık. Yaklaşık 150 milyon dolar tutarında bir kaynak, yurdumuzda tarlasını eken, toprağı işleyen kesime aktarılmış oldu. Bu para Türk çiftçisine gitti. Çünkü biz Türkiye’de şirketimiz ve kooperatifler vasıtasıyla sözleşmeli tarım modeli uyguluyoruz. Kooperatifler vasıtasıyla ekiciyi daha bilinçli ve verimli hale getirmek için birlikte çalışıyoruz. Zaten Tarım Bakanlığı’mızın gerek havza uygulamaları, gerek münavebe bitkisi olarak yönlendirmeleri ve aspir, kanolaya uyguladığı teşvik primleri bu süreçte önümüzü açıyor. Hasat edilen ürüne en başından alım garantisi veriyoruz. Tohum veriyoruz. DB Tarımsal Enerji bünyesinde bu işlerin organizasyonu ve takibi için bir ziraat mühendisimiz var. Tarlaların daha verimli olması için tarlalara ziyaretlerde bulunuyoruz, doğru ilaçlama ve bakım önerilerimizi veriyoruz, üniversiteler ve tohum üreticileri ile tohum ıslah çalışması yaparak , yağlı tohumlarda verimin artması için bölgesel eğitimler ve toplantılar yapıyoruz.”
Biyodizel
Biyodizel üretimi
Biyodizel bitkisel yağlar, kullanılmış yemeklik yağlar ve hayvansal yağlardan elde edilen yenilenebilir bir yakıttır. Alfa Laval hem küçük ölçekli biyodizel üretimi için standart çözümler hem de büyük ölçekli sanayi üretimi için özelleştirilmiş çözümler sağlamaktadır. Alfa Laval çözümleri biyodizel üretimi için özellikle tasarlanmıştır ve enerji tasarrufuna odaklı olarak yüksek performans, yüksek verim ve düşük tüketimi kombine eder.
Alfa Laval’ın kapsamlı ürün yelpazesi ön işleme, transesterifikasyon , yıkama, kurutma, metanol geri kazanma ve gliserin saflaştırma için komple termal ve ayrıştırma çözümleri sağlar.
Ön işleme
Alfa Laval nesiller boyunca yenilebilir yağlar ve sıvı yağlar sektörlerinde müşterilerine kendi proseslerini optimize edebilmeleri için yardım etmiştir. Alfa Laval plakalı ısı değiştiriciler, yüksek hızlı ayırıcılar ve karıştırıcılar bu başlangıç aşamasında kullanılarak bitkisel yağ hammadde stokundan safsızlıkları ayırır.
Transesterifikasyon
Alfa Laval yüksek hızlı separatörleri biyodizelden gliserini ayırır. Bu separatörler biyodizel kalitesini etkileyebilecek safsızlıkları ve başka zararlı bileşikleri de ayırır. Kompakt Alfa Laval ısı değiştiricileri işleme verimi ile birlikte enerji tüketimini de optimize eder.
Yıkama ve kurutma
Kompakt Alfa Laval contalı yarı kaynaklı ve tam kaynaklı plakalı ısı değiştiriciler biyodizel saflaştırmasında kullanım için idealdir. Hat içi statik mikserlerimiz iyi bir yıkama etkisi sağlar. Yüksek hızlı separatörler bir veya iki aşamada etkin su ayırma sağlarken Alfa Laval dekanter santrifüjler yüksek katı konsantreleri, tuzların ayrılması ile ilgili kısımlarda kullanılınır.
Metanol geri kazanma ve gliserin saflaştırma
Gliserin transesterifikasyon işlem sırasında biyodizel üretiminin bir yan ürünüdür. Bu gliserin yan ürünün artan metanolu ısı ve yoğunlaştırıcı donanımının bir kombinasyonu kullanılarak geri kazanılabilir.
Alfa Laval plakalı yoğunlaştırıcılardaki tam ters-akım akış yolu büyük yararlar sağlar, düşük metanol sıcaklıklarına yol açarak sırası geldiğinde geri kazanılan metanolda yüksek verim elde edilmesini sağlar.
Alfa Laval Compobloc plakalı ısı değiştiriciler ve AlfaVap buharlaştırıcıların kombine edilmesi yeniden kaynatma görevlerinde son derecede etkilidir. Kompakt oluşları ile düşük ağırlıkları sayesinde daha düşük kurulum maliyetlerinin yanı sıra bakım yararları da sunar.
Gliserin kullanılış amacına göre farklı yöntemler kullanılarak saflaştırılır. Alfa Laval plakalı ısı değiştiriciler gliserinin %90 kuru maddeye kadar konsantre edilmesini mümkün kılarken daha az buhar kullanır. Modüler tasarımları sayesinde AlfaVap buharlaştırıcılar gelecekteki ihtiyaçları karşılayabilmek için genişlemeyi de kolaylaştırır
-
Biyokütle3 yıl ago
Biyokütle kullanımın avantaj ve dezavantajları
-
Biyokütle6 yıl ago
Biyokütle dönüşüm teknolojileri
-
Biyogaz6 yıl ago
50 milyon liralık biyogaz tesisi
-
Biyogaz6 yıl ago
Türkiye’de biyogaz üretimi
-
Biyokütle5 yıl ago
Türkiye’nin En büyük Biyokütle Santrali Devreye Alındı
-
Etkinlikler6 yıl ago
2019’un ilk Biyoder Buluşması
-
Biyokütle5 yıl ago
Türkiye’nin en büyük ikinci biyokütle santrali 2020’de devrede
-
Etkinlikler6 yıl ago
Düşük karbonlu bir gelecek ve Türkiye için fırsatlar