Biyoenerji Teknolojileri
Karbon salımında rekor artış
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) küresel iklim değişikliğiyle ilgili olarak yayımladığı son rapor, tehlike çanlarının yeniden çalmaya başladığını ortaya koydu. UNEP tarafından hazırlanan Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel çapta karbondioksit salımı, üç yıllık bir düşüşün ardından 2017’de yeniden yükseldi. Bununla birlikte karbon emisyon seviyesinde 2 derece hedefini tutturmanın da hâlâ mümkün olduğu görüşü hâkim. Ancak şartlar değiştirilmezse, 21. yüzyılın sonuna kadar karbon salımının 3.2 dereceye çıkacağı ve küresel ısınmanın hızlanarak devam edeceği öngörülüyor.
Türkiye koyduğu hedefin gerisinde
Polonya’da 2 Aralık’ta düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce sunulan raporda, küresel emisyonların tarihteki görülen en yüksek seviyeye çıktığı ve düşüşe geçeceğine dair de herhangi bir emare olmadığı vurgulandı.
Emisyon Açığı Raporu’na göre G20’yi oluşturan ülkelerin, mevcut politikalarıyla Paris’te verdikleri ulusal hedefleri tutturmaları mümkün değil.
Brezilya, Çin ve Japonya hedefleri tutturan ülkeler olurken, 28 AB ülkesi, Arjantin, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’nın hedeflerinden uzakta kaldığı kaydedildi. Raporda Türkiye, Rusya ve Hindistan’ın hedeflerinin yüzde 10 altında olduğu açıklandı.
Acil çağrı
BM Çevre Programı Direktör Yardımcı Joyce Msuya yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu küresel çapta bir yangın alarmı ise, bu rapor da bir ‘kundak soruşturması’dır. Bilim bu konuda çok net; tüm iddialı iklim eylemlerine rağmen hükümetlerin daha hızlı harekete geçmeleri gerekiyor. Bu yangını söndürecek araçlar elimizin altında fakat biz yangını körüklemeye devam ediyoruz.” (Kaynak: birgun.net)
İşlem ekipmanı ve servisler
Biyoetanol üretimi için santrifüj pompa modelleri
Salvatore Robuschi marka proses pompası modelleri, biyoetanol üretim tesislerinde mayşe fermantasyon işleminden, üretilen alkolün damıtılmasına; son basamakta ortaya çıkan atıkların arıtılmasından, yakıt ya da gübre olarak değerlendirilmesine kadar uzanan proses basamaklarında uzun yıllardır yaygın olarak başarı ile kullanılmaktadır.
Damıtılmış alkollü içkilerin üretimi, karbonhidrat içeren organik hammaddelerin doğal ayrışma süreci olan fermantasyona dayanır ve damıtılmış bir alkol yapmak için kullanılan hammaddeler genel olarak yüksek konsantrasyonda doğal şeker içerenler hammaddeler ve enzimler tarafından kolaylıkla şekere dönüştürülebilen diğer karbonhidratları içerenler hammadeler şeklinde iki temel gruba ayrılırlar.
İlk adım mayşe hazırlanmasıdır. Mayşe hazırlamak için hammadeye su eklenir ve hazırlanan bu karışım, içerisindeki uzun nişasta moleküllerini daha küçük parçalara ayırmak için ısıtılır. Bu süreçte mayşe içerisindeki nişasta molekülleri parçalanarak basit şeker glikozuna dönüşür.
İstenilen asitliğe ulaşıldığında, karışım tekrar sterilize edilir ve saf bir maya kültürü karışıma eklenerek, kontrollü koşullar altında maya kültürünün hedeflenen oranda gelişimi sağlanır.
Salvatore Robuschi RG serisi açık çarklı pompalar, mayşe hazırlaması ve fermantasyon tanklarının içinde mayşenin devridaimi için uygundur.
RG Serisi pompalar, hazırlanan mayşe içerisindeki katı maddelerle sıvıların tank içerisinde problemsiz olarak devridaimini sağlar ve yüksek hidrolik verimi ile mayşenin bir sonraki prosese aktarılmasına hizmet eder.
Fermantasyon sürecinde, mayşe tamamen fermente oup bir sonraki işlem basamağına hazır olana kadar birkaç farklı fermantasyon basamağıdan geçer ve her fermantasyon basamağı yaklaşık 48 saatir.
Fermantasyon sonrasında mayşe içerisindeki etil alkol oranı sadece %10’dur ve bu düşük oranda alkol içeren karışım sürekli bir distilasyon sürecinden sonra yaklaşık %96 oranında bir saflığa ulaşır. Bu saflıkta elde edilen karışım azeotroptur ve saf su ile saf alkolün buharlaşma sıcaklığının altında bir sıcaklık değerinde distile edilerek kolayca saflaştırılabilir.
Distilasyon işlemi sonunda elde edilen saf alkolün transferinde Salvatore Robuschi HDM serisi kapalı çarklı ağır hizmet tipi monoblok pompalar kullanılırken; saflaştırma sonunda ortaya çıkan atıkların transferi için Salvatore Robuschi HGM serisi açık çarklı monoblok pompaların kullanımı doğru bir terci olacaktır.
Distilasyon işlemi vakum altında gerçekleştirildiğinden bu sistemde kullanılan tüm pompaların tamamı çift salmastralı olarak tercih edilmeli ve kavitasyon riskini en düşük seviyede tutmak için mutlaka gerekli NPSH değeri ve mevcut NPSH değerleri kontrol edilerek uygun pompalar seçilmelidir.
Tarım ürünleri ve hizmetleri
Toprak ile gıda atıkları arasındaki ilişkiyi biliyor musunuz?
Toprak, yaşamın devamlılığı için olmazsa olmaz tek şeydir. İnsanlık olarak en büyük sorunumuz ise toprak kaybıdır.
Çeşitli nedenlerle her yıl 24 milyar ton tarım toprağı kayboluyor – bu da her 1 dakikada 30 futbol sahası kadar toprak kaybı anlamına geliyor. Doğal yollarla gerçekleşen fiziksel kayıpların yanı sıra, aslen topraktaki yaşam kayboluyor. Oysa toprağın oluşması o kadar zor gerçekleşiyor ki,
1 santimlik toprağın oluşması için 200-400 yıl gerekiyor.
Tarım yapılacak toprağın oluşması için ise 3.000 yıl geçmesi gerekiyor. Doğa, toprak kaybını aynı oranda karşılayacak toprak üretimi gerçekleştiremiyor.
Oysaki toprak yaşayan bir elementtir. İçinde 1 milyardan çok mikroorganizma barındırır. Bu mikroorganizmalar ne kadar çok ise toprak o kadar güçlü ve besin değeri yüksek olur.
Peki bu kadar önemli olan bu elementi neden bu kadar hoyratça kullanıyoruz?
Sürekli kimyasal içerikli hormonlu gübrelerle toprağa ekilen gıdaları besleyerek toprağa zarar veriyoruz. Zararlılar ile mücadele ediyoruz diye kimyasal ilaçlama yaparak toprağı zayıflatmaya devam ediyoruz, bu bir kısır döngü aslında. Toprak verimsiz olduğunda bitkiler beslenemez. Bu durumda zararlı otlar/haşereler musallat olur. Bu zararlıların uzaklaştırılması için kimyasal ilaç kullanımı devreye giriyor, bu da topraktaki canlı mikroorganizmaların ölmesine sebep oluyor.
Sizce günümüzde altından daha değerli ne olabilir?
Toprak!
İnsanlığın devamı için toprağın beslenmesi ve toprak kaybının önlenmesi için doğal döngüyü sağlıyor olmalıyız. Doğal döngü, topraktan aldığını tekrar toprağa vermekten geçer. Bu da kompost ile mümkün!
Kompost, gıda atıklarının pek çok farklı yöntemle dönüştürülmesi ile ortaya çıkan yarı mamul olup toprak ile karıştırılarak son halini alır ve ihtiyaç duyulan zengin besin kaynağını toprağa vererek onu tekrar doğurgan hale getirir. Tarım toprağına yapılacak kompost ilavesinin topraktaki solucan sayısını, mahsuldeki verimi ve toprağın dengesini artırdığını biliyoruz.
Bu mucizevi ürün ile çok daha sağlıklı bir üretim gerçekleştirirken, tarımda kimyasal kullanımının da önüne geçebiliriz.
Kompostlu güzel günler diliyorum.
Sevgiler,
Proje geliştirme ve finansman
2019 yılı nihai YEK listesi yayında
T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 2019 yılı nihai YEK listesini yayınladı.
777 elektrik üretim tesisinin yer aldığı listede, 98 tane de biyoenerji santrali bulunuyor.
2019 yılı nihai YEK listesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
-
Biyokütle3 yıl ago
Biyokütle kullanımın avantaj ve dezavantajları
-
Biyokütle6 yıl ago
Biyokütle dönüşüm teknolojileri
-
Biyogaz6 yıl ago
50 milyon liralık biyogaz tesisi
-
Biyogaz6 yıl ago
Türkiye’de biyogaz üretimi
-
Biyokütle5 yıl ago
Türkiye’nin En büyük Biyokütle Santrali Devreye Alındı
-
Etkinlikler6 yıl ago
2019’un ilk Biyoder Buluşması
-
Biyokütle5 yıl ago
Türkiye’nin en büyük ikinci biyokütle santrali 2020’de devrede
-
Etkinlikler6 yıl ago
Düşük karbonlu bir gelecek ve Türkiye için fırsatlar