Tarım ürünleri ve hizmetleri

Mucize bitki “sorgum”

Published

on

Akaryakıt ve yem sektörü için “mucize bitki” olarak görülen, hayvan yeminin yanı sıra benzinin ana maddesi olan biyoetanol elde edilen tatlı sorgum, Adana’da yetiştiriliyor.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde TÜBİTAK destekli yürütülen “Farklı tatlı sorgum genotiplerinin Çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanması” projesi kapsamında “Enerji Bitkileri ve Sorgum Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.

Enstitü Müdürü Abdullah Çil, yaptığı konuşmada, dünyada kullanılan fosil enerji kaynaklarının giderek azalması nedeniyle bu yakıtların yerini alabilecek biyokütle ve etanol potansiyeline sahip tarımsal bitkilerin önem kazandığını belirtti.

Çil, 1 Ocak 2014 itibarıyla piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzine en az yüzde 3 biyoetanol ilave edilmesinin, yasal zorunluluk haline getirildiğine dikkati çekerek, yakıt ve diğer benzeri alanlarda da kullanılan etanole yıllık 150 milyon litre ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Türkiye’de etanolün özellikle şeker pancarı melasında, mısır ve buğday tanesinden elde edilen nişastadan sağlandığını dile getiren Çil, şöyle devam etti:

“Son yıllarda özellikle geniş adaptasyon kabiliyetine sahip olmaları, diğer ürünlere göre yetiştirme girdilerinin daha hesaplı olmasının yanı sıra etanol üretimindeki avantajları, sorgum türevlerine ilgiyi arttırmıştır. Dünyada açlık sorunu yaşanırken etanol temininde mısır ve buğday gibi ürünler yerine tatlı sorgum gibi bitkilerin kullanılmasının daha ekonomik ve avantajlı olduğu ortaya konulmuştur. Bitkinin artık maddeleri de yem, yakıt veya sanayide selülözik ham madde olması da kulanılabilirliğini yükseltmektedir.”

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin de hayvancılıkta en büyük maliyetin yem olduğuna işaret ederek, “Biz mısır slajında dekara maksimum 10 tona ulaşabilirken bu bitkinin boy ve gelişimine bakarsak 15-20 ton verim elde edilebileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise sorgumun belirtilen üretim değerlerinin kendilerini heyecanlandırdığını, üzerilerine düşen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Proje Koordinotörü Doç. Dr. Celal Yücel, kurum arazisinde üretimi gerçekleştirilmiş farklı türlerde sorgum bitkisinin verimi ve bitkinin kullanım alanlarını anlattı. Sorgum deneme ekimi yapılan alanların gezildiği etkinlikte, katılımcılar sorgum bitkilerinin sapını kırıp gövde içinde şeker yönünden zengin kısımlarını yedi, makineyle çıkartılan suyunu içti. (Kaynak: aa.com.tr)

Trendler

Exit mobile version