Biyogaz

Türkiye’de biyogaz üretimi

Published

on

Organik kimi atıklardan ayrıştırma yöntemiyle elde edilen kullanılabilir gaz olarak nitelendirebileceğimiz biyogaz, bir evin ısınma ihtiyacından jeneratörle elektrik üretimine kadar birçok alanda kendini göstermektedir.

Hayvansal gübreleri, bahçe ve yemek atıkları, zirai atıklar, deri ve tekstik ürünleri atıkları, orman ürünleri atıkları vb. pek çok alandan elde edilen materyallerden yenilenebilir ve kullanılabilir miktarda biyogaz elde edilmektedir. Bununla beraber, belirli ölçüde kentsel ve kanalizasyon atıklarından da arıtma tesislerinde ayrıştırılarak biyogaz üretme potansiyeli bulunmaktadır.

Biyogaz üretim tesisleri

Biyoreaktör olarak adlandırdığımız biyogaz üretim tesisleri dünya çapında yaygın olarak üç farklı çeşittedir; sabit kubbeli, hareketli kubbeli ve torba tipi reaktörler. Biyoreaktör ve biyogaz kullanım noktasında en büyük ülke Çin’dir. Zaman geçtikçe daha da büyüyen biyogaz üretiminde 7 milyon adetle dünyadaki tesislerin %80’i Çin’dedir. Onu Tayland, Hindistan ve Nepal takip etmektedir. Avrupa da ise biyogaz üretimindeki birincilik 2,200 tesis adetiyle Almanya’ya aittir.

Türkiye’de biyogaz üretimi

Türkiye’de biyogaz üretimi üzerine araştırmalar 1980’li yılların ilk yarısında başlamış olsa da yakın dönemde TÜBİTAK’ın desteğiyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyete geçirdiği pilot uygulama olan İzaydaş tesisiyle hayat bulmuştur.

Doğa dostu olarak nitelendirilen biyogaz, kullanım noktasındaki geniş yelpazesiyle yenilebilir enerji olarak büyük öneme sahiptir. Ulaşımda motor yakıtı olarak, ısınmada direkt yakarak, elektrik üretiminde türbin yakıtı olarak ve doğalgazın içerisine belirli oranlarda eklenerek maliyeti düşüren bir enerji kaynağı olarak ilk etapta göze çarpan özellikleri bulunmaktadır.

Biyogaz, çevreye olan duyarlılığı ve yenilenebilir enerji noktasında her geçen zamanda önemini artırmaya devam etmektedir.

Trendler

Exit mobile version