Biyogaz
Biyogaz sektörü pandemi koşulları nedeniyle uzatma istiyor
Pandemi uzatılan YEKDEM süresinde yine işleri sekteye vurdu. Yatırımı başlayan ve devam eden sektörde ekipman tedariği ve çalışma saatlerinin kısıtlanması 30 Haziran tarihine yetişmesi planlanan birçok tesiste aksamalara neden olmuştur.
Organik atıkları fermente ederek elektrik enerjisi ve gübre üretmeye çalışan sektör eski YEKDEM şartlarını hesap ederek bankalarla kredi sözleşmesi imzaladılar ve birçoğu bu kredileri inşaat ve ekipman tedariğine harcadılar. Uzatılan süre devreye almaya yetmez ise birçoğu yeni YEKDEM gelirleri ile bu borçlarını ödeyemezler.
Günde 500.000 ton inek atığı, 40.000 ton tavuk atığı ve 100.000 ton şehir çöpünün ve daha birçok organik atığın ekonomiye kazandırılması ülkemiz açısından çok önemlidir. Matematiksel hesaplamaların çok basit ama geometrik hesaplamaların çok kapsamlı olduğu bu sektörün çevreye katkıları inanılmazdır. İstihdam açısından en çok kişinin çalıştığı,yedek parça ve servis sektörünün yaratıldığı sektör son 10 senede YEKDEM teşvikleri ile büyümüştür fakat bu büyüme istenilen boyutlara ulaşamadan yeni tarife sektörün önünü kapatmıştır. Atık bedeli, nakliye bedeli ve en sonunda da giren atığın yönetilmesi için yapılan kurutma,peletleme ve sıvı ayrıştırma yatırımları ve masrafları hesaba katıldığında bu sektörün aslında bir rant kapısı olmadığı aşikardır.
Temiz hava,temiz su,temiz toprak için organik atıkların yönetilmesi geleceğimiz açısından çok önemlidir. Geri dönüşümün ekonomiye katkısı da ancak atık sektörünün doğru ve kaliteli yönetilmesi ile mümkündür ve ithalatı büyük ölçüde azaltır. Binlerce kişiye iş imkanı sağlar. Bu sektör hiçbir küresel ve yerel krizlerden etkilenmez. Sürekli yerli hammadde ile çalışır. Cari açığın büyümesini azaltır.
30 Haziran süresinin YEKDEM kabul süresi olan 31 Ekim 2021 tarihine kadar uzatılması milyonlarca dolar yatırımı olan bu sektöre son bir can suyu olacaktır.
Sektör zaten 10 sene yerine 9 sene eski YEKDEM tarifesinden gelir elde edeceğinden 30 Haziran süresinin YEKDEM kabul süresi olan 31 ekim 2021 tarihine kadar uzatılması milyonlarca dolar yatırımı olan bu sektöre son bir can suyu olacaktır. Şu günlerde dikkatle bakarsanız yenilenebilir enerji sektörü dışında bu kadar yoğun yatırım yapan ve istihdam yaratan başka sektörde bulunmamaktadır yada azdır.Bu süre uzatımında ön şart olması gerekirse 1 mayıs tarihine kadar evraklarını EPDK ya ön lisans almak için vermişler olarak belirtilmelidir. Aksi takdirde sürekli gelen uzatma taleplerinin ardı arkası kesilmez.
Yenilenebilir enerjilerin hepsi çok değerlidir ama atık sektörünün desteklenmesi ,milyonlarca kişinin yaşadığı ülkemizde kaynak israfını engellemesi ve temiz bir gelecek için çok önemlidir.