Biyokütle
Biyoenerji formları
Çeşitli çevrim işlemleriyle elde edilebilecek temel biyoenerji türleri ısı, elektrik, sıvı ve gaz yakıtlardır. Enerji uygulamalarının yanı sıra bu hammaddelerin birçoğunun başka yararlı kullanımları da vardır: gıda ve yem, kimyasallar, kağıt, inşaat malzemeleri gibi. Çevrim işleminde temel amaç gereken enerji hizmetini sağlamaktır.
Ham biyokütleyi tüketilebilir biyoenerji ürünlerine ve hizmetlerine dönüştürmek için bir veya daha fazla dönüştürme adımı gereklidir. Bazı yollar basit olsa da (örneğin, ısı üretimi için orman odununun doğrudan yakılması), içten yanmalı motorlarda kullanılabilen sıvı yakıtların üretimi için gerekli olanlar birkaç ön işlem, iyileştirme ve ikincil işlemlere gereksinim duyabilir.
Biyokütle enerji için kullanıldığında, ya doğrudan kullanılır (örneğin, ocakta yakılır) ya da ilk olarak nakliye ve kullanım için uygun bir forma dönüştürülür (odun peletleri ve yağ gibi) ve daha sonra tekrar ısı veya elektrik üretimi için kullanılabilir. Bitkilerde depolanan kimyasal enerji, yakma yoluyla doğrudan ısı olarak açığa çıkarılabilir (ve ardından bir motor veya türbin yoluyla güce/elektriğe dönüştürülebilir) veya çeşitli ara kimyasal ve enerji ürünlerine dönüştürülerek pazarlanabilir.
Biyokütleden elde edilen ikincil enerji ürünleri:
Katı yakıtlar
Odun peleti/briketi, odun kömürü vb.
Sıvı yakıtlar
Biyodizel, biyoetanol, sentetik dizel/yenilenebilir dizel, methanol, Dimetil ether (DME), diğer yakıtlar ve yakıt katkı maddeleri (furanik yeni yakıtlar, biyobütanol vb.)
Gaz yakıtlar
Biyogaz, biyomethan, sentez gazı, hidrojen vb.
Biyokütlenin daha kapsamlı bir şekilde işlenmesiyle elde edilen sıvı yakıt veya metan gibi gaz halinde bir biyoürün ulaşım biyoyakıtı olarak kullanım dahil olmak üzere çeşitli enerji uygulamalarında kullanılır. Biyokütle stoğunun bir kısmı da kimya endüstrisinde hammadde olarak kullanılabilir.
KAYNAK:
IEA
PwC Türkiye/ Biyokütle ve Biyoenerji Sektörlerine Genel Bakış