Nedir?

Biyodizel nedir?

Published

on

Biyodizel, hayvansal ve bitkisel atıkların eklenmesiyle üretilen dizel yakıttır. Bilimsel olarak tanımlamak gerekirse; organik olan yağların baz ve alkol ile belirli oranlarda karıştırılmasıyla dizel yakıta dönüştürülmesi sonucunda elde edilen üründür.

Rudolf Diesel, 1900’lü yıllarda Dünya Fuarı’nda dizel olan bir motoru, yer fıstığı yağı ile çalıştırmayı başarmıştır. Böylece teknik olarak tarihteki ilk biyodizel yakıt üretilmiştir. Bunun sonucunda sebze yağlarının yakıt olarak kullanılabileceği kanıtlanmıştır. 1970’li yıllara gelindiğinde; petrol krizlerinin yaşanması dolayısıyla gözler alternatif yakıtlara çevrilmiştir. 1992’de Amerika,  ‘biyodizel’ ismini ilk defa kullanarak bu yakıtın üretimini yapmaya başlamıştır.

Sonraları dünya petrol piyasasının normale dönmesiyle birlikte, orta doğuda yaşanan savaşlar ve Amerika’nın petrol kaynaklarını kullanmak istemesinin de etkisiyle ‘biyodizel’ ortadan kaybolmuştur. 1990’lı yıllarda dünyadaki karbon salınımının korkutan seviyeye ulaşmasıyla ve hava kirliliğinin de korkutucu etkisiyle ‘biyodizel’ tekrar gündeme gelmiştir.

2000’li yıllara ulaşıldığında artık biyodizel, yalnızca dizel yakıt ile karıştırılan bir yakıt sınıfında olmaktan çıkmış, tek başına yakıt olmuştur. Havacılık sektöründen demiryolu sektörüne kullanılacak kadar geniş bir yelpazeye açılmıştır.

Biyodizel Nasıl Üretilir?

Biyodizelin üretimi aşamasında en önemli madde soya fasulyesidir. Soya fasulyesinin geniş bir üretim alanına sahip olması, hasadının kolay olması ve üretim sürecinin ucuz olmasından dolayı ön plana çıkmıştır. Ayrıca biyodizel, tarımsal hammaddeye ihtiyaç duyduğu için çiftçi sınıfına da iş imkanı sağlamaktadır. Biyodizel üretiminin tamamen yerli olarak gerçekleştirilebilmesi sebebiylede ülke ekonomisinin dışa bağımlılığını baltalamaktadır.

Biyodizel üretiminde kullanılacak olan ürünün bitkisel ya da biyolojik olan yağlarının elde edildikten sonra bu yağ metanol maddesi ile karıştırılmaktadır. Sodyum hidroksit maddesiyle bu karışımın tepkimesi hızlandırılır. Sonrasında ester ve gliserin maddesi elde edilir. Ester maddesi, yakıt kategorisinde kullanılmaktadır. Gliserin ise temizlik başta olarak pek çok kimya alanında kullanılmak üzere ayrılmaktadır. Biyodizelin üretim aşaması pek karışık değildir. Bu yüzden küçük çapta olan işletmeler kolaylıkla üretebilirler.

Trendler

Exit mobile version