Biyogaz

Biyogaz yeni dünyaya yön veriyor

Published

on

Bildiğiniz gibi biyogaz, organik atıklar ve gıda atıklarının oksijensiz ortamda parçalanması ile açığa çıkan yenilenebilir ve temiz bir enerji türüdür. Atıkların parçalanmasında kullanılan yöntem ise esasen  yüzyıllardır var olan ve çiftçiler tarafından da kullanılagelen bakterilerin organik atıkları parçaladıkları bir yöntemdir.

İnsan neslinin biyogazı ne zamandan beri kullanıyor olduğunu tahmin edebilir misiniz?

Mevcut bulgulara göre, biyogaz ilk defa Asurlular tarafından 10. yüzyılda kuıllanılmış.

Organik atıkların parçalanması sırasında açığa çıkan yanıcı gazın metan gazı olduğunun anlaşılması ise 18. yüzyılda John Dalton ve Humphrey Davy sayesinde olmuştur.

Okuduğumda bana çok ilginç gelen şuı bilgiyi de paylaşmak istiyorum: Oksijensiz ortamda organik atıkları parçalayarak biyogaz üreten ilk büyük ölçekli tesis 1859’da Bombay’de kurulmuş.

Siz de şaşırdınız, değil mi?

Anlaşılan o ki biyogaz kullanımı ve üretimi bir Avrupa ülkesinde başlamamış. Ancak Avrupalı milletlere ilham kaynağı olduğu kesin çünkü 1890’ların sonunda İngiltere ilk defa kanalizasyon atıklarını biyogaza dönüştürmeyi başarmış ve elde edilen enerjiyi sokak lambalarını aydınlatmak için kullanmış.

1960’larda Hindistan ve Çin’de ufak ölçeklerde biyogaz üretimi gerçekleştirebilen sistemler geliştirmeyi başarmış.

Tabii ki 20. yüzyılın gelişi her açıdan olduğu gibi biyogaz üretiminde de devrim niteliği taşıyor çünkü artık endüstriyel ve ev tipi biyogaz sistemleri kullanılmaya başlandı. Ve günümüzde ise teknoloijinin de ilermesiyle birlikte biyogaz çok daha güvenli ve kolay teknoloijlerle elde edilir hale geldı.

Ancak, dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’ünün hâlâ biyokütle ve odun kullanarak enerji elde ettiği haberlerini okuyoruz. Bu anlamda, biyogaz kullanımının yaygınlaşması ve günlük hayatlarımıza girmesi için hâlâ uzun bir sürenin geçmesi gerektiği aşikâr.

Türkiye olarak her yıl milyarlarca ton gıda ve organik atık açığa çıkartıyoruz, buna rağmen biyogaz üretiminin yaygınlaşması için ciddi adımlar atılamamış olması endişe verici.

Ancak hiçbir şey için geç kalınmış değil.

Dönüştür Gitsin olarak, sorunun kaynağına inerek evlerde açığa çıkan gıda atıklarının dönüştürülemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda toplum bilinci oluşturmak için çalışıyor ve hiç durmadan anlatıyoruz. Bireyleri bilinçlendirmek için eğitimler veriyoruz.

Gıda atıkları gibi değersiz görülerek çöpe atılan ve sonrasında çöp sahalarında yığınlar halinde bırakılan bu atıkların aslında çok değerli olduğunu anlayan her birey çok daha duyarlı hale geliyor ve gelmeye devam edecek.

Gıda atıklarını dönüştürerek her şeyden önce dünyayı korumak adına çok önemli bir adım atmış oluruz, diğer taraftan da kendi ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi üreterek  tasarruf sağlayabiliriz.

Bilinçlenen her birey, evinde açığa çıkan gıda atıklarını biyogaza dönüştürmeye de başlayacaktır.

Söylediklerim hayal olmaktan çıktı, Avrupa biyogaz kullanan ilk millet olamadıysa da kendini geliştiren taraf oldu ve artık Avrupa ülkelerinde ev içlerinde, ev tipi biyogaz sistemleri kullanarak yemek yapacağı ocak için gereken enerjiyi üretebilir hale geldi.

Sıra bizde,

Gıda Atığını Dönüştür, Geleceği Değiştir!

Sevgiler

Dönüştür Gitsin

Trendler

Exit mobile version