Connect with us

Biyogaz

Biyogaz ve gaz motorlarının endüstrideki yeri

Published

on

24Enerji çeşitliliğinde son yıllarda öne çıkan bir diğer alternatif ise yeni gaz motoru teknolojileri. GE Kıdemli Ürün Müdürü Thomas Elsenbruch, ICCI Fuarı’ndaki Yeni Teknoloji ve Uygulamalar Oturumuna katıldı. Oturumda, “Gaz Motorları, Biyogaz ve Depolama Gazı ile Dünyada ve Türkiye’deki Yeni Uygulamalar” başlıklı konuşması ile bu alandaki yenilikleri gözler önüne serdi.

Dünyanın en büyük gaz motorları üretim merkezlerinden olan Avusturya’daki GE Jenbacher tesislerinde, geniş motor gücü değerlerine sahip ürünler geliştiriliyor. Bu gaz motorlarında yakıt olarak kömür gazı, doğalgaz, biyogaz, atık su arıtma gazı, sentez gazları kullanılıyor. Uygulama alanları ise hayli çeşitli: Endüstriyel, ticari ve evsel müşterilerden oluşan taleplerde elektrik, ısıtma ve soğutma amaçlı birçok alanda gaz motorları kullanılabiliyor.

Elsenbruch, küresel enerji üretiminin yaklaşık yüzde 2’sinin biyokütleden elde edildiğini söyledi. “Küçük üniteler sayesinde esnek kullanım alanları mevcut. Çok farklı ısı aralıklarında yanan malzemelerin kullanılabileceği bu gaz motorlarında, bahçe ve yemek atıkları, hayvanlardan elde edilen organik gübre çeşitleri, zirai atıklar, orman ürünleri atıkları, deri ve tekstil ürünleri atıkları gibi materyaller yakıt olarak kullanılabiliyor. Dünya üzerinde en çok biyogaz tesisi Çin’de, Avrupa’da ise Almanya’da bulunuyor” diyor.

Türkiye’de Biyogaz Kullanımı

Elsenbruch Türkiye’nin biyogaz ile enerji üretiminin nasıl yapılacağını gösteren güçlü ülkelerden biri olduğuna dikkat çekiyor: “Biyogaz ile elektrik üretiminde 30 yılı geride bıraktık. Türkiye gerekli teknolojilere sahip ve çok ciddi büyüme potansiyeli olan bir ülke.”

Elsenbruch bu konuda devletin teşvik mekanizmalarının önemine değiniyor: “Yenilenebilir Enerji ile ilgili kanunlar Almanya’da biyogazın önünü açtı. Mısır gibi tahıl ürünleri yoğun bir şekilde kullanılıyor. Mevzuat değişiklikleri bu noktada önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Yani devletin teşvik mekanizmaları çok önemli bir konu. Örneğin, İrlanda’da rüzgâr enerjisi ve biyokütle enerjisi projelerinde toplam yatırımların yüzde 50`ye kadarı devlet tarafından sübvanse ediliyor. Tayland’da palmiye yağlarının çok büyük bir kısmı biyogaz üretiminde yerel kaynak olarak kullanılıyor. Çin’de 3 milyon tavuğun bulunduğu tavuk çiftlikleri, burada biriken atıkları kullanıyor.”

Bütün dünyada uygulanan sabit fiyatla alım garantisini uygulamaya sokan Türkiye de “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM)” ile yenilenebilir enerji üretimini teşvik ediyor. YEKDEM ile devlet; su, rüzgâr, jeotermal, biyokütle ve güneş enerjisi ile çalışan elektrik santrali kuranlara, üretecekleri elektriği 10 yıl süreyle belli bir fiyattan ve döviz bazlı olarak alma garantisi sağlıyor. Bu kapsamdaki santrallerden üretilen elektriğe toplamda 11 milyar 479 milyon 187 bin 175 lira teşvik ödemesi gerçekleştirildi.

Çöp Gazı Üretim Teknolojileri

Gaz motorlarında kullanılan bir başka yenilikçi teknoloji ise çöp gazı. Elsenbruch, “Dünyadaki nüfus artışıyla beraber çöp miktarı da gün geçtikçe artmakta. Bu noktada gaz motorlarında çöp ve kanalizasyon gibi ürünlerin gazlarının kullanılabilmesi oldukça olumlu bir dönüşüm. Bütanın birtakım olumsuz etkileri olduğu için çok tercih edilen bir yakıt değil. Bu yüzden gaz motorlarında genelde biyogaz ve çöp gazı tercih ediliyor.”

Çöp sahalarının büyük şehirlere yakın yerler olması sebebiyle, emisyon salımı konusunda çok katı standartlar olduğundan bahseden Elsenbruch, “Çöp gazında birçok farklı parçacık bulunuyor. Yakma sistemi içindeki parçacıkları daha silindirin girişinde ölçümleyerek, güvenilir bir çalışma sistemi elde ediliyor. Parçaların ömrü de kontrol ediliyor. Yakma kontrol sistemleri size güvenilir bir çalışma sistemi sunmalı, motora gelen gaz seviyesi değiştiğinde sistem kendini uyarıp gaz tedariğini kontrol edebilmeli” diyor.

Türkiye’de Çöp Gazı Uygulamaları

Türkiye’de çöp gazı uygulamalarının 2000’lerin başında başladığını belirten Elsenbruch, kullanım oranlarının giderek arttığını ve çok iyi yönetilen çöp alanları olduğunu söyledi. “Özelleştirilmiş şirketler de bu alana yoğunlaşıp yatırım yaptılar. Zaman içerisinde çok başarılı örnekler gördük. Servis organizasyonlarının başarısı da sistemin daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Ayrıca bu pazarda çok güçlü isimlerin olmasıyla birlikte hızlı bir büyüme sağlandı” dedi.

Gaz Motoru Teknolojilerinin Geleceği

“Yeni teknolojiler sayesinde merkezi olmaktan uzak, planlanabilir ve dinamik yapıya sahip üretim bölgeleri olacak. Bu noktada serbestleşme önemli bir unsur. Üretimi talebe göre uyarlayabilme şansınız var. Gaz uygulamalarının yükselen trendi biyogaz. Bunu takip eden çöp gazı tesisleri 40’tan fazla ülkede kullanılmakta” diyen Elsenbruch, dünyada bu alanda Afrika ülkeleri gibi çok büyük potansiyellere sahip bölgeler olduğuna dikkat çekti. Zamanla bu iki alanda küresel olarak büyük bir yaygınlaşma beklediklerini söyledi. Elsenbruch Türkiye’nin enerji kaynakları konusunda devasa bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. “Özellikle yenilenebilir enerji alanında, şu an için potansiyellerinin çok altında bir üretim gerçekleştiriliyor. Ancak bu durum günümüzde hızla olumlu bir şekilde değişme eğiliminde. GE olarak Türkiye’nin bu alanda yapacağı yeniliklere odaklanıyoruz ve birlikte yaptığımız başarılı projelerin önümüzdeki dönemlerde de artarak süreceğini düşünüyoruz.”

GE’nin bu konuda önceliklerini GE Gaz Motorları Satış Müdürü Yılmaz Özden şöyle özetliyor: “Enerji verimliliği üzerinde yoğunlaşıyoruz. Daha verimli sistemler ve daha düşük maliyetlerle enerji üretmek ana amaçlarımızdan. Yenilenebilir enerji ve biyogaz üretimini artırmak da üzerinde çalıştığımız ana konulardan. Özden, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında özellikle biyogaz, çöp gazı, atık su arıtma gazları alanlarında atık maddelerden enerji elde etmek üzere yoğunlaştıkları projeler olduğunu belirtiyor.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Biyogaz

Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi’nin Enerjisi, Yanmar Turkey Biyogaz Sistemleri ile Sağlanacak

Published

on

By

Yanmar Turkey, uluslararası alandaki enerji projelerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yenisini ekledi.  Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasite artışı için Yanmar Turkey’in 4 adet CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemleri kullanıldı. KKTC için hayati öneme sahip atık su arıtma tesisi için gerekli enerji yine atıklardan çıkan gazdan elde edilen biyogazdan sağlanacak. Böylece tesiste üretilen her 100 kW saat enerji için 27.6 litre mazot tasarrufu elde edilecek.

Türkiye’yi enerji yatırımları konusunda bölgenin en önemli ihracatçısı konumuna getirmek için faaliyetlerini sürdüren Yanmar Turkey, bu amaçla KKTC’de önemli bir projeye imza attı. KKTC’de ilk bölümü 2013 yılında devreye alınan, daha sonra artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap vermek ve tarım topraklarındaki tuzlanma sorununu gidermek için ikinci bölümü 2023’te tamamlanan Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nde Yanmar Turkey’in ürettiği mikrojenerasyon enerji sistemleri kullanıldı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından finanse edilen Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi, biyolojik arıtma, çamur arıtma ve su dezenfeksiyonu ile koku ünitesi gibi bölümlerden oluşan, son teknolojinin imkanlarını kullanarak günde 2700 metreküp atık suyu temizliyor. Böylece Güzelyurt bölgesinin atık yönetimi gerçekleşirken, arıtılmamış su kaynaklı tarım topraklarının aşırı tuzlanmasına bağlı verim kaybının da önüne geçiliyor. Bu amaçla ek yatırımlarla kullanım kapasitesi 11 binden 21.500 kişiye yükselen arıtma tesisinin ihtiyacı olan enerji sistemi Yanmar Turkey tarafından oluşturuldu.

Mikrokojenerasyon sistemi uygulandı

Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nde de Yanmar Turkey’in te 4 adet Yanmar CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemi uygulandı ve test aşamaları da başarıyla tamamlandı. Böylece KKTC için büyük çevresel fayda sağlayan tesiste yine çevreci bir enerji sistemi kullanılmış oldu.

Yüksek verimlilikte etkin rol üstleniyor

Yanmar’ın kurulumunu sağladığı CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemi, elektrik ve sıcak su üretimini atık su tesisindeki gazı yakıta dönüştürerek çalışma prensibine sahip. Bu sayede Yanmar WE serisi CP mikro kojenerasyon sistemleri Güzelyurt Morphou Atıksu Arıtma Tesisi gibi çok üniteli bir tesiste biyogaz’dan elektrik ve sıcak su üretimi gerçekleştirerek, karbon-nötr enerji üretimi ve değişken biyogaz miktarlarında bile yüksek verimlilik sağlamada etkin rol üstlenecek.

Yakıttan tasarruf sağlayan teknoloji

KKTC’de kullanılan atık suların işlenmesi sonucunda oluşan biyogaz, Yanmar CP25WE-TM model biyogaz motorlarının yakıtını oluşturarak, tesise gerekli elektrik enerjisinin oluşturulmasında ve sıcak su tedariğinde kullanılıyor. Bu yöntemle her biri 25 kW enerji üreten 4 ünitenin de çalışması durumunda, aynı üretimin dizel jeneratör ile yapılması durumunda 100 kW elektrik üretmek için gereken saatlik 27.6 litre motorinden tasarruf edilmiş olup aynı zamanda motordan üretilen sıcak su için de tesisin harcayacağı yakıttan tasarruf sağlayabilecektir. Biyogaz kullanımı sayesinde dizel yakıtın çevresel etkileri de en aza indirilecek. Şu anda Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nin gereksinimi için kullanılan biyogazdan elektrik üretimi, atık su miktarının artışına paralel olarak artacak gaz miktarıyla birlikte KKTC’nin elektrik ihtiyacı için de kullanılabilecek.

Dünya Yanmar’ı tercih ediyor

110 yıllık üretim tecrübesi ve dünyada halihazırda 6.000 ısı ve güç kojenerasyon ünitesi bulunan Japon markası Yanmar, doğalgaz, LPG ve biyogaz yakıt seçeneklerine sahip enerji sistemleriyle hastane, kampus ve üretim tesislerinin başlıca enerji sistemleri sağlayıcısı durumunda.

Continue Reading

Biyogaz

Türkiye’nin 35 milyar TL’lik gıda atığı biyogaz potansiyeli mi

Published

on

By

Renesco Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu “Özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için alternatif oluşturan biyogaz, ülkemizde yeni yeni tanınıyor. Biyogaza dönüştürülebilecek atık miktarı Avrupa’daki pek çok ülkeden fazla olan Türkiye’de bu potansiyele rağmen, çok az sayıda biyogaz tesisi bulunuyor, biyogaza sadece hayvansal ve tarımsal atık olarak bakılıyor; ancak ülkemizde sadece yılda 35 milyar TL’lik gıda atığı oluşuyor” dedi.

Dünyanın enerjiye duyduğu ihtiyaç her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle fosil yakıt kaynaklarının hızla tükenmesi, sektörün yönünü yenilenebilir enerjiye çevirdi. Hayvansal ve organik atıklardan elde edilen biyogaz, ekonomik ve çevreci özellikleri ile olduğu kadar bölgesel kalkınmaya doğrudan etki eden bir çözüm olarak da gösteriliyor. Renesco Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, biyogaza dönüştürülebilecek atık miktarının Avrupa’daki pek çok ülkeden fazla olan Türkiye’de bu potansiyele rağmen, çok az sayıda biyogaz tesisi bulunduğuna işaret etti. Beyazoğlu “Biyokütle tesislerinin bir türü olan biyogaz tesisleri, şu anda Türkiye’de az sayıda ve dağınık bir yapıda. Temiz ve sürdürülebilir bir çözüm olan biyogazın kullanımı, gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşıyor. Biyogaz, sağladığı elektriğin yanında yüksek verimli gübre olarak da tarımsal üretime katkı sunuyor. Özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için alternatif oluşturan biyogaz, ülkemizde yeni yeni tanınıyor” dedi.

2025 yılında Avrupa Biyogaz Pazarı 6 milyar doları bulacak

Beyazoğlu, bu konuda şu bilgileri verdi: “2021 yılsonu itibari ile 1,87 milyar dolar olan Avrupa Biyogaz pazarının 2025 itibari ile 6 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Avrupa’da halihazırda, 17.000’den fazla biyogaz tesisi varken, Türkiye’de bu rakam sadece 95. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası (BEPA) verilerine göre, Türkiye’deki atıkların toplam ekonomik enerji eşdeğeri 34 milyon *TEP/yıl civarındadır (1 TEP, 11630 MWh) Bunun parasal karşılığı ise 1,5 milyar dolardır diyebiliriz. Türkiye biyogaz üretimine önem ve öncelik verir ise, temiz ve sürdürülebilir enerji üretiminde büyük sıçrama yapabilir. Bir örnek vermek gerekirse, Renesco bünyesinde 20 tesisimiz ile yılda 450.000 MW elektrik üretiyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımları içerisinde biyogaz ise yeterli ilgiyi görebilmiş değil. Alternatif enerji kaynakları arasında dikkat çeken biyogaz, enerjiden kaynaklı yüksek oranda cari açık veren Türkiye için yeni bir fırsat anlamına da geliyor”

(*TEP): Ton eşdeğer petrol.

Continue Reading

Biyogaz

Renesco Enerji – Kayseri Biyogaz Tesisi

Published

on

By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler